fredag 26 februari 2010

Torsdagen den 4 mars: Semafor goes peepshow

Kvinnan konnoterar to-be-looked-at-ness. Så skrev filmteoretikern Laura Mulvey 1975 i sin essä om the male gaze. Om man har lockat till sig den manliga blicken vet man att man är kvinna. Man föds inte till kvinna, man betraktas som det. Men i grund och botten är den manliga blicken fokuserad på sig själv. Den tänder på sitt eget seende.


När Orfeus vänt sig om och förpassat Eurydike till underjorden blir det drivkraften bakom hans skrivande. Läser vi med samma manliga blick, klär vi av texten för att tillfredsställdas av den? Vad händer med boken när vi har tittat klart? Finns Lolita bortom Humbert Humberts blickfång? Vart tar San Sebastián vägen när Gustav Aschenbach sluter ögonen?

Semafor goes peepshow och smygtittar på den svenska samtidslitteraturen. Vi bjuder in författarna Sara Stridsberg (Bonniers) och Eli Levén (Norstedts) till ett samtal om den manliga blicken som tema och litterär iakttagelse. Tova Gerge gör ett framträdande utifrån Åsa Ericsdotters roman Svårläst och vi introducerar den kubanska författaren Wendy Guerra på svenska, i Marika Gedins översättning.

Högkvarteret öppnar som vanligt kl. 18.00, salongen pågår 20.00 till 22.00, och efteråt fortsätter diskussionen i baren, där mat och dryck finns till försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar