måndag 26 april 2010

Torsdag den 6 maj: Semafor goes scientific

Heisenbergs osäkerhetsprincip, Mandelbrots fraktaler, Schrödingers katt och Pavlovs hundar. I den svenska samtidslitteraturen experimenteras det som aldrig förr, dikterna struktureras enligt matematiska modeller och ingen romanfigur kan någonsin bestämmas till både rörelse och position.


På vilket sätt kan litteraturen vara vetenskaplig och hur är vetenskapen litterär? Är astronomin lika performativ som poesin? Hur skiljer sig författaren och forskarens sätt att kartlägga världen? Vilka är egentligen banden mellan science och fiction?


Semafor goes scientific och undersöker den svenska samtidslitteraturens falsifierbarhet. Vi bjuder in essäisten och matematikern Helena Granström (Natur och Kultur) samt poeten och prosaisten Jonas Brun (Albert Bonniers förlag) till ett samtal om vetenskap som tema och litterär inspiration. Tova Gerge gör ett framträdande utifrån Johannes Heldéns senaste diktsamling Science fiction och vi introducerar den mongoliske poeten T-Ö Erdenetsogt på svenska, i Joar Tibergs och Gunnar Svenssons tolkning.

Högkvarteret öppnar som vanligt kl. 18.00, salongen pågår 20.00 till 22.00, och efteråt fortsätter diskussionen i baren, där mat och dryck finns till försäljning.

lördag 3 april 2010

Semafor went hilarious

A: Hej och välkomna till TV4 och Efter tio med mig, Malou von Sievers. Efter pausen ska vi diskutera tantriskt sex. Men nu hälsar vi våra bokklubbsgäster Sanne Näsling och Sara Granér välkomna. Ni är här för att diskutera Mia Skäringers nyutkomna bok om 1 april. Det är ju som ni vet en skämttradition med långa anor: 1950 meddelade till exempel Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten, 1962 informerade TV-nyheterna om att det räckte med att sätta en nylonstrumpa över rutan för att få bilden i färg. Sanne och Sara, kan ni dra er till minnes första gången ni blev utsatta för ett aprilskämt?

E: Hej och välkomna till Sveriges television och Babel. Mitt namn är Daniel Sjölin och idag uppmärksammar vi på ettan Sveriges egentliga nationaldag, den 1 april, med en temakväll om Stieg Larsson. Missa inte Milleniumserien som börjar klockan 21.30. Men först ska vi här i Babel ta oss an en bortglömd aspekt av vår svenska deckarkung: humoristen Stieg Larsson. Sara Granér och Sanne Näsling, ni har läst igenom Milleniumtriologin på jakt efter spår av aprilskämt. Vad har ni hittat? Ser ni några paralleller till era egna böcker?

A: Hej och välkomna till Semafor. Vi heter Athena Farrokhzad och Elise Karlsson. Humor är inget att skämta om. Humor är begärets mörka baksida, den privilegierades lyx och den förtrycktas bäst bevarade hemlighet. Det är de politiska implikationerna som gör kopplingen mellan första april och våldet så förfärande när de avtäcks. Förvänta er inte att ni ska ha roligt bara för att ni har kommit till en litteraturkväll med humortema. Man har inte roligare än man gör sig. Humorns hemliga källa är inte glädje, utan sorg. Dessutom: rikast är den vars nöjen kostar minst.