måndag 26 april 2010

Torsdag den 6 maj: Semafor goes scientific

Heisenbergs osäkerhetsprincip, Mandelbrots fraktaler, Schrödingers katt och Pavlovs hundar. I den svenska samtidslitteraturen experimenteras det som aldrig förr, dikterna struktureras enligt matematiska modeller och ingen romanfigur kan någonsin bestämmas till både rörelse och position.


På vilket sätt kan litteraturen vara vetenskaplig och hur är vetenskapen litterär? Är astronomin lika performativ som poesin? Hur skiljer sig författaren och forskarens sätt att kartlägga världen? Vilka är egentligen banden mellan science och fiction?


Semafor goes scientific och undersöker den svenska samtidslitteraturens falsifierbarhet. Vi bjuder in essäisten och matematikern Helena Granström (Natur och Kultur) samt poeten och prosaisten Jonas Brun (Albert Bonniers förlag) till ett samtal om vetenskap som tema och litterär inspiration. Tova Gerge gör ett framträdande utifrån Johannes Heldéns senaste diktsamling Science fiction och vi introducerar den mongoliske poeten T-Ö Erdenetsogt på svenska, i Joar Tibergs och Gunnar Svenssons tolkning.

Högkvarteret öppnar som vanligt kl. 18.00, salongen pågår 20.00 till 22.00, och efteråt fortsätter diskussionen i baren, där mat och dryck finns till försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar