måndag 21 februari 2011

Torsdag den 3 mars: Semafor goes nine to five

”I’m scrubbing the floors while you’re gawking, but you’ll never guess with whom you’re talking.” Så sjöng den amerikanska medborgarrättsaktivisten Nina Simone. I den svenska samtidslitteraturen har metaforen ersatts av arbetsschemat, metonymin av tidkortet, elegin av lönebeskedet och sonetten av ob-listan. När poeten inte skriver handlar hon åt pensionärer, sitter i kassan, lastar av fartyg, slussas mellan arbetsmarknadsåtgärder.


Hur kan språket skildra arbetets enformighet? Vad finns det för likheter mellan språkarbete och vårdarbete? Vad har platsen för betydelse i arbetsplatspoesin? Bör poeter och arbetare göra gemensam sak?




Semafor goes nine to five och bjuder in poeterna Emil Boss (Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi) och Helene Rådberg (Det gula rummets små terapistycken) till en kväll om arbetets plats i litteraturen. Vår performanceartist Imri Sandström gör ett framträdande utifrån Kristian Lundbergs roman Yarden och vi presenterar den fransk-martinikanske författaren Patrick Chamoiseau på svenska.

Högkvarteret öppnar som vanligt kl. 18.00, salongen pågår 20.00 till 22.00, och efteråt fortsätter diskussionen i baren, där mat och dryck finns till försäljning. Salongen ordnas i samarbete med ABF Stockholm och Föreningen Idyll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar